Zorg zonder internetzorgen

Het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) is het oudste ziekenhuis van Nederland. Er werken ruim 2.600 medewerkers, waaronder meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ook in de zorg werkt men steeds meer met digitale middelen en online. Breedbandige verbindingen zijn daarvoor cruciaal. Daarom maakt Marcel Slingerland, ICT-manager bij het RdGG, graag gebruik van het betrouwbare lokale netwerk van Breedband Delft, waar RdGG ook een van de founders van is.

‘Ook in de zorg werkt men steeds meer met digitale middelen en online. Breedbandige verbindingen zijn daarvoor cruciaal.’

Kun je jezelf voorstellen?

“Ik ben Marcel Slingerland, ICT-manager in het RdGG. Onze ict-afdeling bestaat uit ongeveer 85 mensen die de ict-systemen en het medische apparatuur voor het ziekenhuis en een aantal bijbehorende organisaties onderhouden. Samen zorgen we ervoor dat alle noodzakelijke informatie-uitwisseling voor het leveren van de beste zorg goed verloopt. Daarnaast zit ik namens RdGG ook in het bestuur van Breedband Delft. Wij hebben aan de wieg gestaan van het netwerk. Samen met andere Delftse partijen zoals de gemeente en verschillende scholen zijn wij het netwerk gestart.”

‘Samen met andere Delftse partijen bedachten we een manier om een eigen zakelijk glasvezelnetwerk op te zetten. Vanuit dat idee ontstond Breedband Delft.’

Hoe is de samenwerking met Breedband Delft ontstaan?

“Zo’n 15 jaar geleden kwamen we met Delftse belanghebbende partijen bijeen, om te bespreken of we een alternatief konden vinden voor de groeiende vraag naar verbindingen met meer bandbreedte. Bij het RdGG merkten we dat het datagebruik toenam. Beelden van röntgenfoto’s, mri-scans en ct-scans werden steeds geavanceerder, met meer lagen en kleuren. Het versturen daarvan kost dan ook steeds meer data. Een upgrade naar het glasvezelnetwerk konden we goed gebruiken. Alleen waren dergelijke glasvezelverbindingen in die tijd erg kostbaar. Samen met andere Delftse partijen bedachten we een manier om een eigen zakelijk glasvezelnetwerk op te zetten. Vanuit dat idee ontstond Breedband Delft.”

Wat vind je van de samenwerking met Breedband Delft?

“De samenwerking verloopt heel goed. Breedband Delft heeft geen winstoogmerk en iedere deelnemende partij heeft evenveel baat bij onze samenwerking. Iedereen streeft namelijk naar stabiele verbindingen. Daardoor zijn we allemaal erg betrokken en doen we ons uiterste best om de goede producten en diensten te leveren. Het gaat bij Breedband Delft niet om het geld, maar om de kwaliteit.”

Wat heeft de overstap naar glasvezel internet jullie opgeleverd?

“Ons ziekenhuis bestaat uit meerdere gebouwen. Het RdGG in Delft is het hoofdgebouw. Ook hebben we poli’s en klinieken in Voorburg, Naaldwijk en Ypenburg. Omdat ook in de zorg steeds meer digitaal en op afstand plaatsvindt is voor ons een betrouwbare, breedbandige internetverbinding van essentieel belang.

Gebruiken jullie de breedband verbinding ook voor het interne netwerk?

“Ja, naast dat wij met het internet verbonden zijn via het netwerk van Breedband Delft, gebruiken we de glasvezels ook voor ons interne verkeer. Dat is mogelijk door het gebruik van zogenaamd Dark Fiber. Dat is onbelichte glasvezel waar de afnemer zelf de apparatuur voor verzorgt. Daarin hebben wij flink geïnvesteerd. Door IT-systemen op verschillende plekken te laten draaien, kunnen we bij uitval gewoon door blijven werken. De betrouwbaarheid van Dark Fiber is zo mogelijk nog hoger, omdat het feitelijk een netwerk is dat we zelf onderhouden. We kunnen snel schakelen als er iets mis is. We hebben het hele netwerk, samen met alle partijen, in eigen handen. De kwaliteit is daarom hoog, maar de prijs juist laag.”

‘NaWas! is als het ware een wasstraat van internetverkeer om DDoS-aanvallen te voorkomen. Het filtert het vervuilde internetverkeer eruit, zodat het juiste internetverkeer door kan blijven gaan.’

Biedt Breedband Delft ook oplossingen voor DDos-aanvallen? Wat biedt Breedband Delft nog meer voor diensten?

“In de afgelopen jaren zijn er meer diensten bijgekomen. Zoals de mogelijkheid tot redundante internetverbindingen en NaWas!. NaWas! is als het ware een wasstraat van internetverkeer om DDoS-aanvallen te voorkomen. Het filtert het vervuilde internetverkeer eruit, zodat het juiste internetverkeer door kan blijven gaan. Hier maken wij graag gebruik van. De zorg moet immers zo goed mogelijk blijven draaien, zonder internetzorgen.”

Zou je glasvezel internet via Breedband Delft aanraden?

“Ja, ik zou het van harte aanbevelen. Vooral ook aan de vele start-ups hier in Delft die veel met data bezig zijn. Voor hen is de bandbreedte van glasvezel ideaal. Maar ook voor bijvoorbeeld mkb-bedrijven die cloud diensten aanleveren en dus afhankelijk zijn van goede connectiviteit met het internet. Het netwerk van Breedband Delft is betrouwbaar en geeft je een dataverbinding zonder zorgen. Waarom zou je nog commercieel gaan?”

Meer informatie over zakelijk glasvezel internet?

Neem dan contact op met Breedband Delft. Dat kan via telefoonnummer 015 – 206 15 76 of e-mail info@breedbanddelft.nl.